i-cafe - vše o kávě

Pěstování kávy

Kávovník je malý keř a květenství kávových zrn připomíná květenství třešně, a proto se často hovoří o kávové třešni. Toto kvetení závisí na teplotě, nadmořské výšce a voní po jasmínu. Kávová třešeň na keři vyroste 6-8 měsíců po odkvetu bílých lístků v případě odrůdy Arabica a 9 měsíců v případě Robusty. Rozdíl mezi Arabicou a Robustou je v tom, že samotná Arabica je velmi kyselá, pěstuje se ve vyšších polohách a samotná Robusta velmi hořká s větším podílem kofeinu . Proto je nesmyslem kupovat kávy, které deklarují 100% Arabicu, nebo 100% Robustu. Vždy je důležitý správně namíchaný poměr těchto druhů a samozřejmě pražení. Zralost kávové třešně se pozná tak, že plod je oranžovo červený.

Kávovník potřebuje mnoho vláhy a vlhka, a proto jsou největší producenti kávy soustředěni geograficky mezi obratník raka a kozoroha. Vůbec nejlepší kávu pěstují v oblasti rovníku. Ta nejlepší káva, většinou s přívlastkem fair trade, se sklízí ručně, a to tak, že se rukou stáhnou zralé třešně. Tento proces musí sklízeči opakovat třeba i 8x, protože plody nedozrávají rovnoměrně. Samozřejmě se káva sklízí i mechanicky hřebenem (představte si například sklizeň borůvek), ale zde je velké riziko utrhnutí nezralých kávových třešní a větší kyselosti získaných plodů (kyselost zde jde z nezralého ovoce).

Rozhled.cz | Vše o kávě | Bydžovská | Krion Stone
© 2012-3 BaBy