i-cafe - vše o kávě

Pražení kávy

Pražení si každý výrobce střeží jako oko v hlavě. Je to velké tajemství a magie a právě pražení dodává té které kávě tu výjimečnou a specifickou chuť. Obecně se dá říci, že čím déle kávu pražíme, tím podtrháváme její chuť a káva se nám zdá, že má více hořkou chuť. Například Italové svou kávu praží opravdu hodně, a proto máme pocit, že jejich káva musí být „kofeinový smrťák“. Tak to ale není. Pražením pouze zintenzivňujeme chuť namíchané kávové směsi, podíl kofeinu v kávovém zrnu je dán již při zpracování. Kofein je rozpustný ve vodě, a tudíž se při mokré variantě zpracování vymývá a do zrna se dostává jejím vysycháním.

Při pražení sledujeme vzhled, aroma a chuť kávového zrna. Vzhled a aroma se uvolňují pomalu ze začátku pražení, chuť rychle ke konci pražení.

Rozhled.cz | Vše o kávě | Bydžovská | Krion Stone
© 2012-3 BaBy